הספרייה ע"ש מגלי – במושב חרות

מושב חרות נוסד בשנת 1930. בימים ההם, לא היו רדיו וטלוויזיה או קולנוע, ולכן הספרים היו מקום מפלט מחיי היום יום ומקור השראה למסעות מופלאים ולהרפתקאות מסעירות. היה נפלא להפליג על כנפי הדמיון לעולמות רחוקים וקסומים וגם ללמוד ולשאוב מידע ודעת. לכן, הספרייה תפסה מקום חשוב בחיי התרבות במושב, והיא אחד ממוסדותיה הוותיקים. לפני הקמת הספרייה, היו המשפחות מחליפות ספרים ביניהן. גם הקמתה התאפשרה בזכות תרומות הספרים מבתי החברים. ומאז, לא ויתרו על ספרים וספרייה. גם בזמנים הקשים ביותר נכלל סעיף הספרייה בתקציב המושב. בתחילה, בשנים 1938-1940, ה"ספריה" הייתה בעצם ארון ספרים אשר נמצא בצריף הארוך (ע"י משפחת הרפז, אז משפחת כרמלי) אשר שימש גם כבית הכנסת. הארון ניצב בחדר נפרד בצריף, אשר שימש כחדר תרבות ובו נמצא גם הרדיו של המושב, לשם הגיעו החברים כדי לשמוע חדשות. הספרן שהיה אחראי על ארון הספרים בחדר זה היה הילמן ז"ל. בין השנים 1940-1942 הועבר הארון למטבחון בבנין המזכירות. וגם שם המשיך הילמן ז"ל להיות האחראי על הספרייה, ואחריו נחום כהן ז"ל. מאז נוספו עוד ארונות וספרים, וביניהם הספרים "אהבת ציון " "זכרונות בית-דוד", "הלב", ספרי המופת של צ'רלס דיקנס וז'ול וורן, ספריו של יאנוש קורצ'אק ועוד ועוד. אני זוכרת שהלכתי עם אבא שלי ז"ל לספרייה והשאלתי את ספרו של יאנוש קורצ'אק "המלך מתיא הראשון".

הספרייה נקראה ע"ש מגלי, אשר היה ההוגה והמייסד של המושב.

כאשר נבנה מועדון הנוער ב-1950-1951 קיבלה הספרייה חדר קטן במיוחד עבורה. מעניין לציין כי גם במזכירות וגם במועדון, שולחן הספרן חסם את הכניסה ורק הוא יכול היה להמליץ ולבחור ספרים לקוראים. הספרנית הייתה אסתר יפה ז"ל, ואח"כ בחר בתפקיד אפרים מרגלית ז"ל. בית העם נבנה בשנת 1957 והספרייה זכתה לחדר גדול ורחב. במקום הותקנו מדפי-פח לאורך הקירות והוצבו ארונות יפים ומיוחדים. המצב הכלכלי השתפר, תקציב הספרייה גדל ונרכשו ספרים רבים, לא רק ספרות יפה, ספרי שירה למבוגרים וספרי קריאה לילדים, אלא גם ספרים במגוון נושאים ובמיוחד ספרים בהיסטוריה של עם ישראל וארץ ישראל,וכמובן היסטוריה של מדינת ישראל על מלחמותיה, ומפעלי ההתיישבות בה. הספרן היה אפרים מרגלית ז"ל.

אחרי אפרים מרגלית ז"ל, הייתה אטי רגב הספרנית למשך שנים רבות. אוסף הספרים גדל מאוד ונוספו עוד מדפים רבים. בשנת 1972 נוסדה הספרייה האזורית אשר שכנה בחצר ביה"ס האזורי בתל-מונד. (היום זו ספריית המתנ"ס של תל-מונד). אחד מתפקידיה של הספרייה היה לטפל בכל הספריות במושבים - שהיו הסניפים שלה, להדריך, לשדרג מקצועית ולרכוש ספרים.

הספרייה בחרות הייתה הסניף שבו אוסף הספרים הגדול ביותר עם כמות של כ -8000 ספרים. סידור הספרים על המדפים היה לפי מספר המלאי של הספר, ולא לפי א"ב שמות המשפחה של הסופרים כנהוג בספריות מקצועיות. וכך יצא ששני ספרים של אותו סופר לא עמדו יחד על המדף, אלא בהתאם למספר המלאי שלהם שנקבע על פי קצב הקנייה. הספרן רשם במחברת גדולה מאד את שמות הסופרים לפי סדר א"ב ולצידם את מספר המלאי שלהם. למעשה מחברת זו הייתה קטלוג הספרייה. עד היום אני שומרת אותה בספרייה!

כמנהלת הספרייה האזורית וכספרנית מקצועית חשבתי כי הגיע הזמן לסדר את הספרים לפי א-ב שמות המשפחה של הסופרים, ולהכין כרטסת קטלוג לפי כל הכללים המקובלים. הספרים העוסקים בנושאים השונים מוינו מיון מקצועי לפי שיטת דיואי. כל העבודה הרבה הזו נעשתה בעזרת צוות הספרנים של הספרייה האזורית, ובעזרת מתנדבים מהמושב: חנה חייט ז"ל, רחל מלאכי ז"ל, נורית ישועה, מרים גת ועוד.

בספטמבר 2008 אטי רגב חלתה ואני התנדבתי, באישור הוועד המקומי, לארגן, לשדרג ולנהל את הספרייה. הקמנו שני צוותים: צוות "הבנות" בראשותי אשר עסק בשדרוג המקצועי – ספרני אשר כלל בדיקת הספרים, דילול וקליטת ספרים חדשים אשר נתרמו במשך השנים. צוות "הבנים" בראשות יניב יונה אשר עסק בשדרוג הפיזי: פירוק כונניות הפח הישנות והחלודות, סיוד וצביעה, יישור מרצפות, בהעתקת דלת הכניסה למקום אחר רחב ונוח, בהתקנת תאורה, ובשיפור המראה החיצוני והכניסה. בעזרת תקציב מיוחד שביקשנו הוכנו והותקנו מדפי עץ חדשים, דלפק השאלה ופינת מחשב. כל העבודה הרבה הזאת נעשתה בהתנדבות שעות רבות. הספרייה שונתה לגמרי. תלינו וילונות ושלטים יפים ורקומים, פרשנו שטיח, שמנו כורסא יפה ומשחקי ילדים. וכך הצלחנו ליצור אווירה נעימה. איך אמר אחד הקוראים? "הספרייה מאירת פנים ".

ב 25.6.2010 נפתחה הספרייה לקהל הקוראים בטקס חגיגי ובשעת סיפור לילדים. יש לנו אוסף יפה של ספרות יפה למבוגרים וספרים לילדים המסודרים לפי 3 קבוצות גיל: טף ( פס צהוב), ילדים (פס ירוק) ונוער (פס כחול). פתיחת הספרייה השתלבה יפה בשנת חגיגות ה-80 למושב, ושמה "הספרייה ע"ש מגלי" מזכיר לכולם את מייסד המושב. "הבנים" גמרו את תפקידם, ואילו "הבנות" ממשיכות בעבודה. חלקן עוסקות בהשאלת ספרים לקוראים בקהילה – גלית בן-ארי, לירון דקל, גל חרות-ארבל, כרמל חרות, תדהר שוורץ-ישראלי, חיה מזר ואני גלילה שריר. חלקן עוסקות בקליטת הספרים ורישומם בקטלוג הממוחשב של הספרייה – דליה אלפרוביץ', רבקל'ה אלוני, לירון דקל, עידית מגן, חיה מזר ואני. עד היום הוכנסו לקטלוג זה כ- 5000 ספרים. אנחנו ממשיכים לרכוש ולקלוט ספרים חדשים מתקציב הועד המקומי ומתקציב המחלקה לספריות במשרד התרבות (באמצעות הספרייה האזורית לב השרון). ספרים רבים "זורמים" כל הזמן אל הספרייה – תרומת חברי הקהילה במושב. כמו כן אנחנו ממשיכות למחשב את האוסף ה"ישן" הכולל ביוגרפיות וספרי ארץ ישראל. בקרוב נפעיל שרות מיוחד לקוראים אשר יוכלו להיכנס מביתם לקטלוג הממוחשב הנמצא באינטרנט לראות מה קיים בספרייה ולהזמין ספרים להשאלה.

אנחנו מאד נהנות מהעבודה ובעיקר מרישום קוראים חדשים! כל הקוראים נהנים מאוסף הספרים המתעדכן כל הזמן ומשעות סיפור לילדי הגנים שהתקיימו בשנה שעברה ויתחדשו בקרוב. אנחנו נהנות מן הילדים המשחקים על השטיח, מן האמהות היושבות שם וקוראות לילדיהן סיפורים, מן האווירה הנעימה ומההרגשה שעשינו מעשה טוב.

לפעמים חלומות מתגשמים...

שעות פתיחה
תודה רבה לאסא ברטוב על המידע ההיסטורי שסיפק לי.
גלילה שריר' נובמבר 2011